Kutyaduma DélutániPoszt 9 – Figyelj, és tanulj a lépésekből is

Sajnos, ehhez a poszthoz csak Facebook videó van, remélem meg tudjátok nézni, mert linkkel bejelentkezés nélkül is meg lehet nézni videókat. A videó ITT érhető el.

Mikor megláttam ezt a videót, rögtön tudtam, hogy erről fogok kedden írni. Oktatóként nagyon sokszor azzal találom magam szemben, hogy az nem elég, ha én látok dolgokat. Arra kell törekednem, hogy a gazdik is meglássák, hisz akkor tudnak előrébb lépni. Mielőtt konkrétan ezzel a videóval foglalkoznánk, mire is gondolok az előző mondataimnál? Egy példa. Megkeresett annó egy pár, hogy komoly behívási gondjaik vannak az új kutyájukkal. A kutya túlságosan szeret vadászgatni, és erdőn-mezőn elrohan, akár egy pillangó után is, vagy egy madár után, órákra eltűnik, nem tudják elengedni, és változtatni szerettek volna rajta. Nagy, erős és gyors kutyáról volt szó. Régebbről már ismertem őket, volt egy másik kutyájuk, akivel hozzám jártak, mikor kölyök volt. Ez a kutya pedig egy felnőtt korban befogadott kutya volt. A szokásos szabályfelállításokkal kezdtünk, megalapoztuk a kontrollt, és irány a terep. Szinte mindig minden helyzetben szoktam mondani, hogy figyeljétek a kutyát. Nem csak nekik, másoknak is, mert a kutya mindig megmutatja nekünk, mit fog csinálni a következő másodpercben. Itt a kutyában és a gazdákban is megvolt minden ahhoz, hogy bármiről behívható legyen, de egy kezdő szem nem látja azokat a mozdulatokat, amire már reagálni kell, ahol még lehet kontrollálni a kutyát. Én hiába látom, ők nem látják. Valami olyat kell tanácsolnom, amit ők is látnak. Így hát azt mondtam nekik, hogy a sétán végig nézzék a kutya fülét. Semmi másra ne figyeljenek. Ha a füle hátra van csapva, akkor ok, viszont abban a pillanatban, ahogy a füle előre mozdul, figyelő pozícióba, azonnal hívják vissza. Ugyanis a kutya nem fog elrohanni hátracsapott fültartásból. Először előredobja a füleit, akár csak egy fél másodpercre, és onnan indul meg. De itt még vissza lehet hívni. Ha megfigyelitek a saját kutyáitokat, akkor fogjátok látni, hogy a séta nagy részében kissé oldalra néznek a fülei, vagy hátrébb vannak csapva, és csak bizonyos helyzetekben hegyezi őket. A módszer működött, a gazdik nagyon figyeltek arra, hogy a kutya csak hátracsapott fülekkel sétálhat, a kutya pedig szépen beleszokott az új rendszerbe, mehettek bárhova.

Mikor megláttam ezt a videót, rögtön tudtam mit fogok írni. Ebben a videóban vajon mi lehet az a dolog, amit bárki megláthat? Megmondom. Figyeljétek végig a stafi mellső két mancsát. Csak a két mancsát. Csak és kizárólag előre fele lép velük. Nemhogy hátra, de még oldal irányba sem lép. (Kivéve egyszer, a támadás előtti részben, de ott is csak azért, hogy fel tudja venni a kezdő pozíciót.) Ez sosem jelent jót. Néhány hónapja jött hozzánk egy fiatal kutya szocfelmlérőre, hogy az alapozó csoportba járhasson. 7 hónapos, rettenetesen dinamikus, pörgős, nyurga kutya volt, akiben semmi agresszió nem volt. Mégsem engedtük be a csoportba. Mert csak és kizárólag előre felé mozgott. Egy normál játékban a kutyák oldalra, hátra is lépkednek a mozgás közben. Az a kutya, aki csak előre lépked a mellső mancsival, az nem tud jól kommunikálni. Erre pedig vagy rájön az agressziós hajlam, vagy nem. A leírt esetben nem jött rá szerencsére, de ettől függetlenül nem jöhetett be a csoportba, mert az ilyen kutya előbb vagy utóbb kinyit valakit. Csak idő kérdése. Mit jelent a kinyit ebben az esetben? Hogy addig fog valakinek az arcába mászni, amíg az megelégeli, és olyat tesz, amit nem szeretnénk. Márpedig ezt nem hagyhatom egy kezdő csoportban. Ennek a fiatal kutyának a gazdái sem értették miért nem jöhet az ő játszós kutyájuk a kezdő csoportba, és sajnos nem is kerestek külön szocializáció ügyében, pedig a kutya igényelte. Ha egy ilyen kutya így nő fel, akkor gyorsan bajba kerülhet a parkban, mert ezt a stílust felnőtt kutyák nem szokták tolerálni.

Visszatérve a videóra, itt ugye még az agresszióra való hajlam is benne volt a kutyában. Maga a test mozgása is sokat elárul, de ha valakinek nem olyan jó a szeme, hogy ezeket meglássa, nézze csak azokat a mancsokat.

(Hasonlóról már írtam az előzőekben.)

Kutyaduma Központ Sződ, egy KutyaJó hely!

Jönnek az ötletek, kérdések, hogy miről írjak a DélutániPosztokban. Küldjétek nyugodtan, mindent kivesézünk.