Kutyaduma DélutániPoszt 6 – Kutyák elbambulása. Létezik?

Tudom, hogy várjátok, így jöjjön a délutáni poszt. ?
Nekiültem a kötődésnek, de megmondom őszintén kifogott rajtam, mert annyi mondandóm van a témában, hogy szó szerint azt sem tudom hol kezdjem, és mit írjak le, így azt még írom egy darabig, várnotok kell még rá. Úgyhogy jöjjön egy könnyebben leírható téma, a kérdés tegnap így hangzott:
„Engem érdekelne a véleményetek a kutyák “elbambulásáról”! A két “keresztkutyám” a példa az egyik sose bambul mindig csüng rajtam a szemével, mit-mikor-merre-hogyan csináljon. A másik az esetek jelentős részében ugyan ezt csinálja (normálisan közlekedik, ha hívom jön stb.) DE van, hogy totál elbambul szólok neki semmi, hangosabban megint semmi 5.alkalomra már rákiabálok hogy hahó hozzád beszélek na és ekkor meg teljes zavarban van “atyaég ez nekem beszélt én meg nem is figyeltem”. Ehhez ráadásul figyelemelterelő inger nem társul (másik kutya látványa például) hanem számomra látszólag mered a semmibe és ül a hátsóján. Szóval érdekel van ilyen másnál is? kell vele ezen dolgozni? (eddig bevallom nem sokat csináltam mert ritkán fordul elő és nem találtam összefüggést az esetek közt)”

A kérdés itt nem a szelektív hallásra irányult, ha jól értem, hanem a tényleges elbambulásról. Vajon létezik? Ahhoz, hogy kiderítsük, kicsit többet kell megtudnunk a kutyáink alvásáról.

Amíg az ember alvásigénye átlagosan 8 órában van meghatározva, úgy a kutyáké 12-14 órában. Persze a kölykök és az idősebb kutyák még ettől is többet alszanak, de ez a szám függ a testmérettől, szelekciótól, fajtától, temperamentumtól. (Hirtelen ennyi jutott eszembe.) Az alvásukra pedig jellemző (ezt kimásoltam egy oldalról, nehogy butaságot írjak): „Az emberek az alvás idejük mintegy 25%-át töltik az ún. REM fázisban (Rapid Eye Movement, az alvás egyik fázisának angol neve, a szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra, az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik). Ezzel szemben a kutyák mindössze 10%-át töltik alvás idejüknek a REM-ben, így több alvásra van szükségük, hogy ugyanazt a minőségi alvást megszerezzék.”

A kutyák alapvetően nem szeretnek lemaradni semmiről, szeretik, ha mindenről tudnak, ha nem kerüli el a figyelmüket semmi. Ezért, ahogy a kérdező is írja, a kutyák folyton ott vannak, és nagyon tettre készek. És szerintem ennek a 2 dolognak az összességéből jön össze maga az elbambulás. Egész egyszerűen vannak kutyák, akik mentálisan hamarabb elfáradnak, kimerülnek, de még nem jutnak el az alvás szintjéig, vagy nem akarnak, mert valami olyan dolog történik körülöttük, és még mindig nem akarnak lemaradni semmiről. Gondoljatok csak bele milyen megterhelő lehet úgy élni, hogy mindig mindenre figyelni kell, ott kell lenned, nem akarsz lemaradni semmiről 0-24ig (több gyerekes családanyák szerintem értik). ? Mint ahogy mi emberek sem egyformán bírjuk a mentális terhelést, a kutyáink is különböző mértékben bírják, és ilyenkor bizony tompulnak az érzékszervek.

Szóval, ha engem kérdeztek, akkor igenis létezik az elbambulás, és én ide vezetem vissza a dolgot. Persze ez nem egy hivatalos álláspont. ?

Kutyaduma Központ Sződ, egy KutyaJó hely! ?