Kutyaduma DélutániPoszt 5 – Jó kutya kontra rossz kutya

A ma délutáni poszt kicsit elmélkedősre sikerült, de nézzétek el nekem, hisz hétfő van. 🙂
Jó kutya kontra rossz kutya.
Milyen a jó kutya? Vagy inkább milyen a rossz kutya? Mitől rossz a rossz kutya, és mitől jó a jó kutya? Hol húzzuk meg a határt? Van-e olyan, hogy se nem rossz, se nem jó? Nincs? Akkor valahol lennie kell egy határnak nem?

Úgy gondolom, hogy a jó kutyáról mindenkinek van elképzelése. Tudjuk milyen kutyát szeretnénk. Nem feltétlenül külsőre, de viselkedésre biztosan. Mindenkinek van egy vagy több kép a fejében, ahol elképzeljük, hogy a kutyával együtt üldögélünk a vízparton, ahogy laza pórázzal sétálunk, ahogy együtt alszunk, ahogy megvéd minket az utcán, vagy épp menőzhetünk vele, mert a mi kutyánk tök okos. Aztán mikor elérkezik a várva várt pillanat, és megérkezik a kutya, pár perc alatt szertefoszlanak ezek a képek, és felváltja őket a rengeteg kutyaszar, a szétrágott bútorok, cipők, papucsok képe, a rengeteg kár, az éjszakai ugatások, a hisztik, és még sokáig sorolhatnám. (Ugye?) 😀

Ha három kategóriába kellene sorolnom a kutyákat, akkor azt mondanám, hogy vannak:
• az együttműködő kutyák
• a szófogadó kutyák
• és a többiek.

Hát igen, ez utóbbi gazdái azok, akik vért izzadva hétről hétre güriznek a kutyaiskolákon, hogy valahogy ha nem is együttműködő kutyát csináljanak, de legalább valamennyire szófogadót. A szófogadó kutyát nem adják ám ingyen. Sok munka van bennük, és sajnos könnyen visszaesnek. Viszont van egy kis réteg, akik hihetetlen elszántsággal, és kitartással, az évek folyamán a szófogadó kutyából együttműködőt faragnak, mert bizony, ilyen is van. ”A többiek” kategória gazdáinak szinte elképzelhetetlen, hogy van az első kategória is. Igen, vannak olyan kutyák (bár úgy gondolom nagyon kevés), akik alapvetően szeretnek együttműködni velünk, és nem feltétlenül a mi kijátszásunk az elsődleges céljuk. Az alapból együttműködő kutyák gazdái iszonyat szerencsések, bár ők ezt sokszor észre sem veszik.

Sokszor hallom a gazdáktól, hogy ez jó kutya, ez meg rossz kutya, ez okos kutya, ez meg buta kutya. Mi lehet a különbség a jó kutyának kikiáltott kutya, és a rossz kutyának kikiáltott kutya között? Szerintem az, hogy a rossz kutya az eszét nem az együttműködésre használja, hanem ellenünk. A rossz kutya kifejezetten okos, legtöbbször sokkal okosabb tőlünk, de ezt nem szeretjük beismerni. Pillanatok alatt kiismer minket, a környezetét, és a helyzetet, és azonnal a saját hasznára fordítja azokat.

Vajon ahogyan nekünk is van elképzelésünk a jó kutyáról, úgy neki is van elképzelése a jó gazdáról? Van rólunk egy kép a fejében? Vannak elvárásai, aminek meg kell felelnünk? Van bizony! Van rólunk kép is, és vannak elvárásai is. Aztán mint ahogy mi is, ő is rájön, hogy nem egészen olyanok vagyunk, mint amilyennek elképzelt minket. Mint ahogy mi is, ő is megpróbál átformálni miket. De neki van egy hiperszuperfantasztikus fegyvere: ő cuki! Ő iszonyatosan cuki! Ő hiperszuper iszonyatosan cuki! És olyan édes pofája van. És itt el is vesztettük a ki formál kit, és ki irányít kit dolgot.

… és ezzel hagylak itt benneteket ma estére. ??

Kutyaduma Központ Sződ, egy KutyaJó hely! ?