Kutyaduma DélutániPoszt 10 – Lehetséges, hogy ahol több kutya van együtt, akkor az egyik más kutyákon vezeti le a stresszt?

A tegnapi posztommal kapcsolatban ez a kérdés érkezett, és mivel ez egy nagyon jó téma, ma erről írok. A teljes kérdés így hangzott: „Buborék kutyánk 10 éves múlt (border) Bingó 11 hós németjuhász furcsa helyzettel találtuk szembe magunkat korábban írtam hogy egyik kutyánk sem volt soha agresszív. Azonban az utóbbi időben Buborék séta közben többször is agresszíven viselkedik más kutyákkal a legutóbb egy 80 kilós bullmasztiffnak ment neki, pedig az épp hogy odajött hozzánk buborék azonnal nekiugrott. Nem sokon múlt hogy ott marad. Lehetséges, hogy Bingó miatt lett ilyen mostanában? Segíthet, ha Bingót ivartalanítjuk? Lehetséges, hogy ahol több kutya van együtt akkor az egyik más kutyákon vezeti le a stresszt?”

Ez egy nagyon sokrétű téma, megpróbálom jól összeszedni. Történt nemrég a napköziben, hogy egy évek óta napköziző kutya hirtelen teljesen ellenséges lett a többi megszokott napközis pajtásával, és ha már csak közel mentek hozzá, akkor kitámadott. Ennek több oka is lehet, egy rossz napból nem szeretek komoly következtetéseket levonni, simán lehet attól is, hogy esetleg fáj valamije, vagy nem érzi jól magát. A köveztető alkalomnál (egy héttel később) találkoztam a gazdájával, aki csillogó szemekkel újságolta, hogy két hete van egy új kutyájuk, egy kölyök. Ó, hát így már minden érthető. A megkérdezése nélkül jött egy idegesítő kis izé, aki egész nap szekálja őt, így egész egyszerűen az ingerküszöbe teljesen máshová került a kutyának. Amíg előtte szinte bármit kibírt, most idegileg meg van tépázva, nem tud nyugodtan pihenni, folyton a nyomában van valaki, akit ő nem igazán kedvel, nyalogatja, puszilgatja, bújik hozzá, játszani hívja, iszik a vizéből, piszkálja a tálját, játszik a játékaival, belefekszik a házába, összeszőrözi a fekhelyét, tovább ássa a gödreit, és még sokáig sorolhatnám. Te mit szólnál ahhoz, ha hirtelen egy teljesen idegen emberrel kellene egy házban laknod? Osztoznod mindenen? Főleg akkor mi lenne, ha a viselkedése számodra idegesítő lenne? Hiába mennél el végre otthonról, Te sem tudnál úgy viselkedni másokkal, mint előtte, ugye?

Minden kutya máshogy reagál arra, ha új kutya kerül a házhoz, nézzünk egy általános példát arra, ha nem kedveli az új jövevényt.

Adott egy kutya, aki mondjuk, szeret bármilyen kutyával játszani a parkban. Kedves, aranyos, játékos kutya. Majd, vesznek mellé egy kölyköt, hogy legyen kivel játszania. Igenám, de a kutyák nagy része osztozkodni már nem szeret! Rengetegszer látom, hogy az új kutya egyszerűen terhes a régi kutyának. Főleg, ha kölyök. Osztozkodni kell mindenen, és itt nem csak a tárgyakat értem. Osztozkodni kell a gazdin. Na, itt már kiborul az a bizonyos bili sokaknál. Ráadásul egy kölyökkutyának máshol vannak a határok, a gazdik engedékenyebbek, és ezt a régi felnőtt kutya nem mindig tudja hova tenni. Például a kölyök rághatja a papucsokat, ő meg nem, áshat, ő meg nem, belefejelhet a kajástálba, neki meg várni kell az engedélyre. Sokszor úgy néz ki, mintha a kicsivel kivételeznének a gazdák. Nagyon sokszor a régi kutya hörög, odakap, ha a kölyök oda akar menni hozzá. Ilyenkor pánikszerűen hívnak, hogy most mi legyen, és ledöbbennek, amikor mondom, hogy ne szóljanak közbe. hagyják, hogy az idősebb kutya tudja érvényesíteni az előjogait. Ha le van tiltva arról, hogy rászóljon, amikor mondjuk, a kicsi ép a szőrét akarja húzni, az nem jó. Nem kényszeríthetjük rá őt, hogy bármit elviseljen a kicsinek. Te mit szólnál, ha az utcán nem szólhatnál rá arra, aki megfogja a feneked, vagy hirtelen megölelne? Kell, hogy az idősebb kutyák egészséges határokat szabjanak. Hangsúlyozom: egészséges határokat.

Mivel a kutyák nagyon jól bele tudnak szokni akár borzalmas helyzetekbe is, szépen megszokja, hogy nem egyedül van. Teljesen össze tud csiszolódni két olyan kutya is, akiknek nem feltétlenül indult jól a közös élete. Ez nem azt jelenti, hogy jobb így nekik, mint mikor még egyedül voltak, de mivel a kutyák arra törekednek, hogy az adott helyzetből kihozzák a legtöbbet, így kihasználják, amit ez a helyzet ad, a többit pedig egyszerűen csak elviselik. Mit ad a helyzet? Legalább lehet vele játszani, és nagyobb a csapat. Ezt mindenképpen adja a helyzet. Sokszor hallom gazdáktól, hogy de már szeretik egymást, mert sok idő után legalább már játszanak. Nem, nem szeretik egymást, csak kialakul egy bizonyos függőség. Embereknél is van hasonló, még ha nem is ugyanez, úgy hívják Stockholm-szindróma. (Nem vagyok se orvos, se pszichológus, nem akarok összehasonlítgatni, okoskodni, csak a helyzet átlátását szeretném egyszerűbbé, egyértelműbbé tenni.)

Így egy idő után már teljes csapattagnak tekintik egymást, szeretet ide, vagy oda. Márpedig minél nagyobb a csapat, annál nagyobb a felelősség. Mint ahogy az eredeti kérdésben is szerepelt, igen, a kutyák megváltoznak, ha új kutya kerül a csapatba. Sokszor a változás nem mindig egy gyors folyamat, néha lassú, sőt van olyan is, amikor az új kutya ivarérése okozza a legnagyobb változást. Az adott esetben ezt sem zárnám ki. A csapatot meg kell védeni, és bizony nem mindenki csatlakozhat az új csapathoz. Nagyon sok kutya nagyon elferdült kommunikációval rendelkezik. Az például teljesen normális, ha mondjuk az adott kérdésben szereplő bullmasztiffnak nekimegy a border csak azért, mert be akart jönni a csapatába. Aki be akar jönni egy adott csapatba, annak be kell kéredzkednie. Ez a természetes. Aki nem kéredzkedik, csak bemegy, az számoljon a következményekkel, főleg ha nagydarab. Jellemzően minél nagyobb egy kutya, annál jobban szúrja a másik szemét. Olyan furcsa nekem, hogy a kutyáinktól elvárjuk, hogy ebben a helyzetben ne támadjanak, de ha belegondolunk, ez a mi világunkban is így van. Tételezzük fel, a családunkkal ebédelünk egy étteremben, erre jön egy idegen, leül az asztalunkhoz, hozza a tányérját, és becsatlakozik a beszéltetésbe. Te hogy viselkednél? Vagy szintén a családdal elmegyünk kirándulni, majd beáll közvetlenül mellénk valaki, úgy sétál, és beszél hozzánk, akár akarjuk, akár nem. Te hogy viselkednél? Míg egyedül vagyunk, mondjuk szingliként, ezekbe a helyzetekbe sokkal jobban belemegyünk, de ha már családunk van, akkor már gyanakvóbbak vagyunk, vagy épp jobban szeretnénk egy ilyen helyzetben a családdal lenni, mint idegenekkel beszélgetni, mikor a családdal indultunk el valahova, és ez természetes.

Persze embere és kutyája válogatja, hogyan viselkedik különböző helyzetekben, de próbáljátok megérteni a kutyáitokat. Próbáljátok a helyükben érezni magatokat, hogy megtaláljátok a választ a kérdésetekre. Hogy a kérdésben is feltett ivartalanítás segítene-e, azt nem tudom megmondani, az csak az ivartalanítás után derülne ki.

Kutyaduma Központ Sződ, egy KutyaJó hely!