Warning: copy(/mnt/home/kutyaiskolavac/wp-content/wflogs//GeoLite2-Country.mmdb): failed to open stream: Permission denied in /mnt/home/kutyaiskolavac/wp-content/plugins/wordfence/lib/wordfenceClass.php on line 2079
DélutániPoszt 1 - Kutyaduma Központ - Kutyaiskola, kutyaoktatás Sződliget, Vác, Göd

Kutyaduma DélutániPoszt 1 – Kölyökkutyák a karantén idején

Ma is belefutottam egy posztba itt a neten, így ma este ennek kapcsán írnék egy posztot.
Mit tehet egy kölyökkutyás gazdi, ahol most nagyon fontos lenne a kutyás szocializáció. Elvesztegesse ezt az értékes időt? Mi lesz, ha pont emiatt az egy hónap miatt nem lesz jól szocializált a kutyája? Próbálja a sétahelyeken közösségbe vinni? Ilyen témájú posztok tömegét látom a napokban. Leírnám a véleményemet a dologról, aztán mindenki döntsön maga. 15 éve a hét minden napján kutyákkal foglalkozom, azon belül is családi kutyák képzésével, és a szocializációjukkal, úgy gondolom, tudom mit beszélek.

Ebben a kérdésben leginkább a 3-5 hónap közötti kutyák érdekesek. Igen, nagyon fontos minél fiatalabb korban elkezdeni a helyes szocializációt, és minden hónap számít, de ha betartunk néhány dolgot, akkor nem múlik 1-1,5 hónapon semmi.

De mielőtt átvennénk ezeket a dolgokat, nézzünk meg egy fontos dolgot:

Milyen a jó szocializáció?
Sokan gondolják, hogy lemegyünk a parkba, ott játszik más kutyákkal, és máris szocializált lesz. Hát nem. Az nem szocializáció, ha össze vannak engedve, és úgy játszanak egymással, ahogy akarnak. Ilyenkor fejlesztik a játék tudásukat, és nagyon nem mindegy, hogy ilyenkor mit tanul.
Úgy gondolom, hogy fontos, hogy korban, méretben és vehemenciában passzoljanak egymáshoz a játszótársak, ez a legalapabb. E nélkül nem megy. Viszont ez önmagában nem elég, ugyanis egy kölyökkutya is tud nagyon domináns lenni, már 3 hónaposan is, csak ezt játéknak álcázza, és nagyon keményen tud alázni puszta játékból. Természetesen nem tudatosan teszik, ők ösztönlények, ez jön nekik belülről. Ebben az a veszélyes, hogy ez sokszor a hétköznapi szemnek láthatatlan. Mert teljesen normális játéknak néz ki, de mégsem az. A gazdik általában már csak azt veszik észre, ha egy kutya morog, vagy acsarog. Ilyenkor már késő. Ezek némán történnek, szinte titkos módon elrejtve a játékban. Ez egy tanulási folyamat első lépcsője. Viszont így megtanulja, hogy ezt lehet, de ami még rosszabb benne, hogy az a kutya, akit aláz, vagy dominál, az ezt tanulja, és ez lesz neki a természetes. Igen, megtanulja, hogy ő alázva van, és ennek megfelelően alakul ki neki a játék. Én meg fogom a fejem, ha lejönnek hozzánk így a sulira. Mert egy bunkó kutyát könnyebb leszoktatni erről a viselkedésről, mint egy alázottat. Ott több hónap, mire a kutya megtanul normálisan játszani. Ha megtanul.
Arról nem is beszélek, hogy ha valami komolyabb negatív élmény éri a kölyköt kutyák között, mondjuk egy nagyobb kutya játékból párszor lerohanja, és fellöki, akkor ezt a félelmet is sok-sok hónap, mire “kiszedjük” egy kicsit érzékenyebb kutyából.

Ha valaki nem akar, vagy nem tud ebben az időszakban közösségbe menni, az alábbiakat fogadja meg:

Vidd a kutyádat kertes házak között is sétálni, illetve minél több helyre. Nem kell emberek közé menned!
Ha kiegyensúlyozott kutyád van, és szinten tartod a különböző ingerekre a szocializációját, akkor kutyák között is meg fogjátok állni a helyeteket.
A gond ott van, ha a kölyökkutya csak a kertet ismeri, meg a parkot, és csak ezekhez az ingerekhez szokik hozzá. Fontos, hogy újabb, és újabb utcákat, tereket járjatok be, sok-sok újdonsággal. Lépcsők, házak, harangozó templom, buszok, vonatok (persze nem kell túl közel menni, nehogy megijedjen). Szokja meg az ugató kutyákat az utcán, ne féljen tőlük. Ha ezek megvannak, akkor egy ilyen sokat megélt kutyának nem lesz gondja a kutyás közösségbe történő szoktatás akkor sem, ha most kimarad 1 hónap.

Remélem tudtam segíteni. 🙂

Kutyaduma Központ Sződ, egy KutyaJó hely!